Enkle råd & tips for hvordan du skal behandle utvendig treverk

Når du skal behandle utendørs treverk, er det mange forskjellige produkter å velge mellom. Valget står mellom hva du liker, hva treet evt. er behandlet med tidligere, og hvilken beskyttelse du ønsker. Alt treverk er kapillært, det betyr at det trekker til seg vann i mer eller mindre grad. Mange leverandører reklamerer med vedlikeholdsfrie materialer basert på trevirke. Vår erfaring er at alt som er basert på organisk materiale har behov for ettersyn og vedlikehold.

Her får du en kortfattet beskrivelse og oversikt over noe av det som finnes, og hvordan du best utfører jobben:

Impregneringsvæske
Fås kjøpt i flere varianter som klar, brun og grønn utgave. Den reduserer soppangrep, men husk at dette ikke er en erstatning for olje eller grunning. Impregneringsvæsken må tørke lenge - minst en uke - før eventuell videre behandling med andre produkter.

NB: Væsken inneholder giftig soppdreper og må derfor ikke brukes innendørs. Bruk hansker og dekk bar hud under påføringen.

Treolje
Er først og fremst beregnet på terrassegulv og utemøbler, og finnes i flere varianter. Oljen har god inntrengningsevne, og er også godt egnet som grunning før maling eller dekkbeis. Ulempen er at oljen ikke er så slitesterk og et nytt lag bør derfor påføres hvert år.

Oljegrunning
Skal brukes på bart treverk før dekkbeis eller maling. Poenget med å bruke oljegrunning er å mette overflaten slik at senere behandling får feste. Ett strøk er nok, bortsett fra endeveden, som må ha flere strøk.

Oljebeis
Skal påføres på bart treverk uten forbehandling. Beisen finnes i alle farger, og tørker fort. Derfor er det viktig å ”stryke ut bordene vått-i-vått i hele lengden” for å få det pent. Bruk bred, fyldig pensel. Ny beis påføres når du kan skrape av pigmenter med neglen, eller når du ser at vann trekker seg inn i treet.

Oljedekkbeis
Dette er en form for maling. Den dekker bra og er lettere å påføre, samtidig som trestrukturen ikke skjules så godt. På nytt treverk må det påføres et strøk oljegrunning eller oljebeis, deretter to strøk dekkbeis. Senere behandlinger skjer med ett strøk dekkbeis etter behov.

Maling
Maling er uten tvil det mest slitesterke produktet, og fåes i en rekke utgaver. For utendørs bruk er oljemaling eller alkydmaling mest aktuelt. Som med dekkbeis skal bart treverk alltid grunnes før maling.

Trenger du flere tips?

 

For å få et godt resultat må det gjøres en del forberedelser som vi gir deg tips og råd om her:

Ved maling av hus må du huske på at været spiller en rolle for resultatet. Fuktig vær eller dugg på veggen kan skape en usynlig vannhinne mellom malingslagene med det resultat at malingen flasser av etter noe tid. Sørg derfor for at det er tørt på veggen og ikke mal i duggperioden på døgnet som gjerne er om morgen og kveld. Likeledes vil du lett få et skjoldede resultat hvis du maler i sterkt sollys.

Vask
Alle flater som har den minste antydning til skitt, pollen, støv, sopp må vaskes før du gjør videre behandling, også før eventuell skraping. Bruk salmiakk eller en spesiell husvask, og skyll grundig. Se egen sak om husvask her: https://www.nordiskboligsertifisering.no/aktuelt/misfarge-paa-treverket/

Skraping/sliping
Løs beis må stålbørstes, og flassende eller blærende maling må skrapes vekk. Gjør du et godt forarbeid her får du et flott resultat.

Maling og beis sitter dårlig på skarpe kanter (spesielt på utemøbler og gjenstander som utsettes for bruk). Derfor bør alle kanter og hjørner avrundes før treverket behandles. Dette gjøres med et drag av høvelen eller høvelfilen, eller du bruker grovt slipepapir. På den måten vil både beis og maling få bedre feste, det dannes en sammenhengende hinne rundt den avrundete kanten – over en skarp kant vil beisen eller malingen snart briste, fukt trekker inn, og sjiktet løsner.

Husk endeveden
Endeved suger væske som en svamp, derfor er det viktig å påføre så mye impregneringsvæske, beis eller maling som mulig, slik at porene fylles. Det er en god regel å sette utendørs bord- og stolben, gjerdestolper og andre materialer med utsatt endeved i et impregneringsbad et døgn eller to slik at væsken trekker opp. Dette må selvsagt gjøres etter at emnene er ferdig tilpasset, når væsken er påført skal materialene ikke bearbeides mer.

Ikke tett sprekkene!
I tømmervegger, grovt treverk, som f.eks. rundstokker vil det ganske snart oppstå sprekker. Det er slik naturen har innredet det. Sprekkene kommer av krymp ved opptørking, og utenom hyppig bruk av olje som kan redusere sprekkdannelsen, er det lite du verken kan eller skal gjøre med det. Påfører du kitt eller fugemasse, stenger du bare fukten inne som kan resultere i et soppangrep.

  • Dato: 16.08.2018
  • Oppdatert: 07.12.2018

Ta årlig service på boligen din!

DET VIL JEG VITE MER OM

Jeg vil gjerne vite mer.

Kontakt meg!

Nordisk Boligsertifisering gjennomfører årlig kontroll, service, vedlikehold og sertifisering. Vår målsetting er å redusere kostnader, skape økt trygghet og sikre en forutsigbar og god økonomi.

Våre dyktige rådgivere gir en nøytral vurdering uten binding til leverandører.

Hans B. Nilsen
Partner og driftsleder