Nye regler for salg av bolig fra 2020 - Krav til dokumentasjon

Vi i Nordisk Boligsertifisering er glade for at Regjeringen har lagt frem et forslag til nye regler for salg av eiendom, som mest sannsynlig vil tre i kraft fra januar 2020.

Bakgrunnen for dette er at det har vært økt oppmerksomhet rundt en økning i konfliktnivået i forbindelse med boligsalg, og behov for ulike tiltak som kan ivareta forbrukernes interesser på en annen og bedre måte enn i dag.

Visste du at:

  • Eierskifteforsikring snart er en saga blott
  • Det fra 2020 ikke er mulig å selge boligen ”som den er”
  • Du som selger får et mye større ansvar for feil og mangler
  • Forbrukerrådet anbefaler alle å ha servicehefte på boligen

Med dagens ordning og regler kan du i prinsippet selge boligen din ”as is” - som betyr at du kan selge den som ”den er”. Hovedregelen er at selger fraskriver seg ansvaret for skjulte feil og mangler opp til et såkalt ”vesentlighetsterskel”. Mange tegner også en dyr forsikring i forbindelse med salget.

Fra og med 2020 kan man ikke lenger selge boligen som den er. Nye regler krever i langt større grad at du kan dokumentere boligens tilstand. Det holder ikke lenger å si at ”det visste jeg ikke” dersom du burde visst det.

Morten Andreas Meyer – Generalsekretær i Huseierne sier:

”Det viktigste blir nå å få eventuelle feil og mangler frem i lyset, ikke forsikre seg mot dem. I dag sendes amatørene i bolighandelen, altså kjøpere og selgere, på kollisjonskurs. Slik kan vi ikke ha det! Med nye regler vil vi måtte bruke penger på dokumentasjon av boligens tilstand, ikke på dyre forsikringer”.

Det foreslås i tillegg å presisere hva som er en mangel ved  en bolig. For å unngå konflikter om småsaker vil det være slik at kjøper ikke nødvendigvis kan forvente en perfekt bolig når man har kjøpt brukt. Dermed blir det også innført en minsteterskel for mangel på opptil kr 10.000 – en såkalt bagatellgrense. Det vil også bli lovfestet at kjøperen skal anse å kjenne til forhold som er beskrevet i dokumentasjonen av boligens tilstand, og dermed ikke kan påberope seg disse forhold som mangler.

”Dette betyr i praksis at de som sørger for holde boligens ved like, utbedrer eventuelle feil og mangler og kan dokumentere regelmessig service og gjennomgang” utført av fagfolk og har et servicehefte på boligen, vil få en høyere pris en boliger som selges med høye utbedringskostnader og mangelfull dokumentasjon” sier Hans B Nilsen i Nordisk Boligsertifisering.

  • Dato: 25.03.2019
  • Oppdatert: 25.03.2019

Ta årlig service på boligen din!

DET VIL JEG VITE MER OM

Jeg vil gjerne vite mer.

Kontakt meg!

Nordisk Boligsertifisering gjennomfører årlig kontroll, service, vedlikehold og sertifisering. Vår målsetting er å redusere kostnader, skape økt trygghet og sikre en forutsigbar og god økonomi.

Våre dyktige rådgivere gir en nøytral vurdering uten binding til leverandører.

Hans B. Nilsen
Partner og driftsleder