Trenger huset eller hytta maling?

Skal du male eller beise huset (eller hytta) i sommer? Jevnlig vedlikehold av trepanelet utvendig på hus, er noe vi i Nordisk Boligsertifisering er opptatt av.  Hvis du bruker litt tid og gjør dette grundig, kommer det til å spare deg både for unødvendige kostnader og det går lengre tid til du må male neste gang.

Forberedelser er viktig                                                                                

Forurensning i luft og nedbør, værskifte, klimaendringer og annen slitasje gjør sitt til at huset blir skittent. Da nytter det ikke å bare maler over. Det beste er rett og slett å finne fram gode vaskemidler og vann, samt sikkerhetsutstyr hvis du må ha stige eller stillaser til jobben.

Gjør du et grundig forarbeide kan det ta flere år før du trenger å male eller beise veggen igjen. Maler du for ofte vil det bli for tykt lag med maling/beis som fører til at det lett kan begynne å flasse!

Velg maling som passer godt i forhold til din smak, men vit også at du bør ta hensyn til naboenes fargevalg og kulturlandskapet ellers for å unngå problemer.

Sett av nok tid når du skal gå på huset ditt. Jo bedre planlegging og grundigere jobb – desto bedre resultat.

Maling eller beis?

Hvis du er usikker på om du skal velge av maling eller beis – så er det viktig å vite hva som er brukt på huset fra før. Du kan male på beiset, men ikke omvendt. Det blir ikke pent.

Det er stor forskjell på maling og beis – både ift pris og holdbarhet:

  • Maling i dag kan holde opptil 12 år, hvis du tar en jevnlig husvask. Maling legger seg tett over treverket og beskytter godt for vær og forurensning
  • Beis varer opptil 5 år. Ligger huset i værutsatt område må du kanskje beise hvert eneste år. Beis gir dårligere beskyttelse mot sollys, men beskytter bedre mot sopp og fuktighet.

Må du male/beise?

Det er ofte slik at du ikke nødvendigvis trenger å male/beise. Det kan hende det er mer enn nok med en skikkelig husvask. Det kan også hende at du ikke trenger å male alle vegger på huset. Kanskje er det bare syd veggen som trenger et lag med maling/beis?

Som kunde hos oss i Nordisk Boligsertifisering kan du be om råd. Det kan spare deg for mange penger og unødvendige bekymringer.

Uansett beis eller maling, forarbeidet er viktig.
Husk å fjerne gammel malingsrester og trefibre. Det gjør du enkelt med skrape eller børste.

Her får du oppskriften:

Før du begynner er det viktig å tenke igjen hva du trenger av utstyr. Se hva du har fra før – skriv opp en liste over hva du trenger. Det aller viktigste er å tenke på sikkerhet.  Hansker og maske bør brukes, forlengerskaft gjør jobben lettere - og sørg for at stigen eller stillaset er godt forankret!

Husk at når du tegner en avtale og blir kunde hos oss kan du låne utstyr gratis! Vi har bl.a. børster, forlengerskaft, sikkerhetsseler, stiger og rullestillas. Komplett liste over utstyr du kan låne finner du her. 

Vask

Det aller beste er gjøre dette arbeidet en dag det ikke er sol. En skyfull dag er som skapt til å vaske huset utvendig for å fjerne skitt/støv stålbørste. Da slipper du at sola fordamper vannet og etterlater sjenerende rester etter vaskemiddelet

Det finnes en rekke gode midler på markedet fra ulike malingprodusenter. Vi har god erfaring med å bruke utvannet Klorin  (½ dl pr liter vann) som vi syntes er veldig effektiv. Men husk at veggen du vasker ikke må stå i sollys når du gjør jobben.

Skrap

Deretter må du skrape av maling og løse trefibre med en skrape eller stålbørste.

Bruk alge- og soppdreper

Legg så på et lag med alge- og soppdreper slik at du gjør veggen så bra som mulig, før malingen.
Her finnes det flere gode produkter på markedet.

La det tørke

Panelet må tørke helt opp før du starter. Veggen skal ikke inneholde mer enn 18 prosent fuktighet. Du kan bruk en fuktighetsmåler for å være sikker.

Mal eller beis

Når veggen er tørr nok (normalt etter ca. 24 timer) kan du begynne. Ved overmaling holdes det som regel med ett strøk. Det bør males to strøk på ny panel – og kanskje et tredje strøk hvis huset ligger værutsatt til.

Maling/beis påføres noen få paneler av gangen i hele lengderetningen (stående eller liggende panel)

Et vellykket resultat

Vi er sikre på at du får et vellykket resultat hvis du følger rådene ovenfor.  Hvis du ikke ønsker å gjøre jobben selv anbefaler vi å bruke seriøse aktører. Du kan lett finne gode og seriøse malermestere ved å gå inn på www.mlf.no (Maler- og tapetsermestrenes Landsforbund).

Og til slutt – husk at du kan ta bilde av maling/beiskode (farge) og legge det inn på din egen bolig på www.boligmappa.no. Da blir jobben enklere neste gang.

 

Vi i Nordisk Boligsertifisering ønsker deg lykke til – og god sommer!

 

  • Dato: 06.06.2018
  • Oppdatert: 06.06.2018

Ta årlig service på boligen din!

DET VIL JEG VITE MER OM

Jeg vil gjerne vite mer.

Kontakt meg!

Nordisk Boligsertifisering gjennomfører årlig kontroll, service, vedlikehold og sertifisering. Vår målsetting er å redusere kostnader, skape økt trygghet og sikre en forutsigbar og god økonomi.

Våre dyktige rådgivere gir en nøytral vurdering uten binding til leverandører.

Hans B. Nilsen
Partner og driftsleder