Snart vår!

Selv om det ligger snø mange steder, viser både kalenderen og lysere tider at våren er i anmarsj. Og da kan du være føre var med å lage vedlikeholdsplan for hvordan du best mulig kan ta vare din bolig.

Det lønner seg å sjekke om en kald vinter, mye snø og masse nedbør har gjort noe med privatboligen din som du bør ta tak i. Husk at det kan bli veldig dyrt å vente med utbedringer/reparasjoner – ta tak i det så raskt som mulig – da vil du garantert spare mye penger!

Her får tips og råd – og en sjekkliste på hva du kan lett kan gjøre selv:

Taket

Mye snø, kulde og fuktighet kan gi setningsskader, takstein kan sprekke, eller forflytte seg – eller vannbord kan ha fått sprekker i seg.

Sjekk at taksteinen ligger riktig og at alle steinene er hele. Finner du sprekker må du skifte ut steinene slik at undertaket ikke blir forringet.
Hvis du har knuste takstein bør du sjekke undertaket for å se om underpapp ser hel og tørr ut og at lekter og sløyfer er i orden. Har fargen endret seg, kan det bety for mye fuktighet. Da bør du skifte lekter/sløyfer.
Har du papptak? Da er det viktig å sjekke glipper i.


Takrenner/vannbord/nedløpsrør

Sjekk takrennene. Finner du bulker/hull/sprekker som hindrer avrenning, eller hull og/eller lekkasjer må renner/nedløp skiftes ut.
Rens takrennene. Hvis det er noe som hindrer smeltevann eller nedbøren til å gå ned rørene, kan det forårsake vannskader. Derfor gjelder det å sjekke takrennene minst to ganger i året.

Treverket/fasaden

Har din bolig fasade i treverk, da er det fint å ta en ekstra sjekk etter vinteren. Treverk som er skadet endrer farge, så viktig at det er på vedlikeholdslisten.

Hvis det er skader på treverket må det tørkes opp, sikres at ikke kledningen får utilsiktet vann, og så vaskes/males/beises på nytt.

Vinduer og dører

Dette kan du sjekke:

  • Hvilken tilstand har treet i vinduene og dørene? Har det skjolder, misfarging eller sprekker?  Er det hardt eller mykt?

  • Hvordan er funksjonsevnen? Trekker det? Knirker det i hengslene?

  • Mistenker du sopp eller råte i treet?


Noen av grunnene kan være at treet mangler eller har dårlig overflatebehandling, for eksempel fra maling som hindrer at fuktigheten kommer ut i treet. Mistenker du fuktighet, sjekk det med en fuktmåler.

Ligger vinduene eller utvendige dører på skyggesiden hvor solen aldri kommer og som er utsatt for mye fukt, bør du kontrollere disse regelmessig.  Hvis vinduene eller dørene har vært utsatt for mye sol kan for eksempel ubehandlet treverk ta skade med uttørking, sprekkdannelse og dermed mottagelig for fukt når regnet står på.

Grunnmur

Snøsmeltingen og nedbøren skaper mye vann, og kan ledes til vanntrykk mot grunnmur og dermed en fare for inntrengning av vann i kjeller. Det er derfor viktig å lede bort vann fra huset. Dette kan du gjøre noe med ved å sette på et ekstra rør på takrenner som leder vannet bort fra husveggen. Det beste er å sørge for at det er tilstrekkelig fall på terreng fra grunnmur.

Sluk

Sørg for at alle sluk og renner på eiendommen er fri for løv, skitt og møkk som kan hindre overflødig vann å renne ned til utløpene.

Bedre føre var

Det er smart å legge en plan for hvordan du kan vedlikeholde for å beskytte på best mulig måte. Vår rådgiver kan bistå deg i en gjennomgang av boligen din for å gi deg råd og tips for vedlikehold. Vi flyr også drone for å sjekke taket ditt. Dette for at du kan være føre var. 

Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat – vi garanterer at det er verdt mer enn det koster!

Du får også tips til vårsjekk her:

Hus&Bolig

Vi i Villa

  • Dato: 03.04.2018
  • Oppdatert: 03.04.2018

Ta årlig service på boligen din!

DET VIL JEG VITE MER OM

Jeg vil gjerne vite mer.

Kontakt meg!

Nordisk Boligsertifisering gjennomfører årlig kontroll, service, vedlikehold og sertifisering. Vår målsetting er å redusere kostnader, skape økt trygghet og sikre en forutsigbar og god økonomi.

Våre dyktige rådgivere gir en nøytral vurdering uten binding til leverandører.

Hans B. Nilsen
Partner og driftsleder