Gode råd om inneklima

Hva kan du selv gjøre for å skape et enda bedre inneklima? Det er ikke så lett å endre på dårlig inneklima på jobb eller skole, men hjemme kan du selv ta i et tak.

Her får du noen enkle tips:

Riktig innetemperatur

Prøv å ha en innetemperatur på mellom 20-22 grader. Da bidrar du til å holde luftfuktigheten på et fornuftig nivå man unngår da for mange skadelige partikler i luften.

Når du lager mat

Lag mat med et vindu åpnet hvis mulig og/eller med ventilatoren på.

Koking, spesielt baking, matlaging og steking, er blant de største syndere for dårlig inneklima. Husk å la ventilatoren stå på i noen minutter etter at du er ferdig, slik at den varme, fuktige luften finnerveien ut.


Luft grundig daglig

Åpne vinduene på vidt gap - det er viktig å få luftet ut grundig hver dag. Da fjerner du dårlig luft og mange av de skadelige partikler som finnes i luften.

Tørk klesvasken i trommel eller utendørs

Det blir høy luftfuktighet i boligen når du tørker klær inne, og dette bidrar til dårligere luftkvalitet. Sats på utetørking - eller bruk tørketrommel hvis du har tilgang til det.


Skru av vannkokeren

Elektriske apparater øker mengden av skadelige kjemiske partikler i hjemmet når de står på eller er i stand-by modus. Sørg for å tørke støv av apparatene regelemessig. Den vanligste årsakene til boligbranner er dårlig vedlikehold eller feil bruk.  Trekk derfor alltid ut kontakter på  elektrise apparatene etter bruk.


Bruk stearinlys med måte

Det er hyggelig med stearinlys, men husk å lufte ut jevnlig.  Overdreven bruk av stearinglys kan avgi gasser som forurenser luften.


Sov med døra eller vinduet på gløtt

Hvuis mulig la døra eller vinduet stå på gløtt slik at fuktighet og partikler trekkes ut.  Du må heller ikke re sengen  hver dag. Brett heller dyna godt bakover, slik at dyna får luftet seg i løpet av dagen. Fuktige dyner og sengetøy er det midden trives best i.


Hold badedøren lukket

Etter du har dusjet er det viktig at du har lukket døren til badet. Hvis ikke trenger fuktigheten inn i resten av boligen, noe som øker luftfuktigheten og partikler i luften.


Gjør dette en gang i uken

For å sikre minimalt med støv og partikler i luften, bør du rengjøre boligen ukentlig. Fjern alt støv og luft ut.

Ta gjerne en hovedrengjøring i boligen en gang i året – vask vegger og i tak – da forbedrer du inneklimaet vesentlig.
 

Har du spørsmål hvordan du kan sikre godt inneklima i din bolig, ta gjerne kontakt med oss.

Ta årlig service på boligen din!

DET VIL JEG VITE MER OM

Jeg vil gjerne vite mer.

Kontakt meg!

Nordisk Boligsertifisering gjennomfører årlig kontroll, service, vedlikehold og sertifisering. Vår målsetting er å redusere kostnader, skape økt trygghet og sikre en forutsigbar og god økonomi.

Våre dyktige rådgivere gir en nøytral vurdering uten binding til leverandører.

Hans B. Nilsen
Partner og driftsleder